EARTH HOUR!

Ikväll mellan kl 20-21 är det Earth hour! Då släcker folk runt om i världen sina lysen! Allt för miljöns skull, för att uppmärksamma klimatförändringarna! Häng på ni med! Passa på att vila från eletriciteten ett tag! Läs mer om Earth hour här; WWFs sida eller Mer info, Engelska.

Filmtips: En obekväm sanning  image12


Djuren ska också ha rätt!

Många människor vanvårdar sina djur i okunskap. Den 1 maj träder verkets Jordbruksverkets nya regler, föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt i kraft. De talar om vad som minst måste vara uppfyllt för att din hund eller katt ska ha för att må bra och kunna leva så naturligt som faktiskt krävs. Syftet verkar främst vara att lättare kunna tillrättavisa djurägare som inte sköter sina djur på önskvärt vis. Det är lättare att påvisa att djuret inte får fullgod skötsel om man har konkreta regler att gå efter. Om dessa regler inte följs ska straff så som skadestånd och upp till fängelse kunna ges!

Katt o hundDet tackar vi för!


Några av de nya reglerna för hund och katt som gäller från och med den 1 maj:
° Hundar och katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen.
° Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.
° Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till hundens ålder och hälsotillstånd.
° Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats.
° Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar inte hållas i löplina permanent.
° Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen som till exempel utställningar, i samband med jakt och transport.
° Miljön i boxar, rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska vara berikade med saker som hyllor, klösanordningar och gömställen.

(Källa: Jordbruksverket (TT))

Equality

Tänk vad långt vi endå kommit, men bara för det ska man inte ge upp kampen för jämnställdhet.
Läs den här artikeln Hur du är en god hustru (på 50-talet). Det får iallafall mig att tänka ganska mycket om och kring när det gäller samhällsuppbyggnad, arbetsmarknad, könskamp...
(gillar dock inte ordet könskamp, låter som det är en manlig och en kvinnlig gladiator som ska döda den andra först, usch. Det låter som man vill skapa en kamp mellan könen istället för lika rättigheter och ett bättre samhälle, nej ordet könskamp går jätte-bort),
...diskriminering, föräldrarroll, hushållssysslor mm mm. Nej det här är inget radikalfeminisktiskt inlägg, bara en tankebubbla som jag gärna delar med mig av!

Tack för idag!

Utdrag ur min praktikrapport...

Här kommer ca 1/6del av min rapport...
---
Jag lyckades inte följa någon specifik person under min praktiktid. Jag bestämde mig för att istället skriva mina tankar om gruppen hemlösa/missbrukare. Jag har uppfattat att personerna i gruppen ofta har mångproblematik vilket det inte finns någon direkt instans för i dagens samhälle. För att förändra framtidsutsikterna tror jag att det behövs stöd och arbete utifrån alla problemområden som en person har. Vikten av att ha något uppföljningsprogram när personen väl lyckats ta sig ur sin hemlös/missbrukssituation kan vara helt avgörande för individens fortsatta framsteg fick jag en insyn i under ett studiebesök på Convictus hälsocafé.

Precis som Ted Goldberg skriver i artikeln "Därför misslyckas narkotikapolitiken" så anser jag att det finns riskgrupper redan i tidig ålder, som ofta har helt eller delvis nedärvd problematik från föräldrarna. Jag är övertygad att om samhället tidigt lyckas fånga upp och komma till rätta med problemen så minskar gruppen hemlösa/missbrukare i framtiden.

---
Jag har läst boken Hemlöshet - Fattigdomsbevis eller välfärdsdilemma? som är en studielitterär bok och skildrar hemlöshetsfrågan historisk och i nutidsperspektiv. Boken behandlar både de hemlösas syn på situationen och hjälpinstitutionernas syn. Boken tar även upp medias syn på hemlöshet. Jag har även läst en del broschyrer, bland annat från socialtjänsten och tidningsartiklar min handledare på praktiken har givit mig som handlar om arbetet i och omkring N.G. som fått mig att se olika samarbeten och en bra helhetsbild. Jag har läst FoU-Rapporten "Man försöker anpassa klienten efter de resurser som finns" som är en rapport skriven bland annat utifrån några av före detta boenden på N.G.

När man pratar med många gäster samt läser litteratur om hemlöshetsfrågan så finns mycket kritik på de institutioner och verksamheter som finns idag. Socialtjänsten får klagomål att de är för regelmässiga och kräver för mycket av dem som söker hjälp. Härbärgen, soppkök och frivilliga organisationer har i alla tider fått klagomål på sina regler, tider, rätt att avstänga oskötsamma gäster mm. Som jag uppfattat det är problematiken är nog egentligen sådan att det finns en institution för psykiskt sjuka, en för hemlösa, en för missbrukare, en för ekonomiskt behövande osv. De hemlösa är oftast en blandning av allt detta och slussas då från den ena platsen till den andra och kanske aldrig kan få "rätt hjälp". Det som skulle behövas är en sammansatt "mångproblematiksvård", men detta verkar inte finnas idag.

Jag har även läst en bok som heter "Dom har stulit mitt liv - fri efter 35 år på Beckomberga" i syfte att förstå de människor som tidigare ansetts gravt psykiskt sjuka men som, efter den stora nedläggningen av slutna psykvården, nu är ute i samhället. Många av dessa är något missanpassade i samhället och några även hemlösa. Den gav mig en liten glimt, historiskt sett, av vår svenska psykiatri.
---

Jag skulle skaffa mig erfarenhet av hur etiska riktlinjer och centrala etiska begrepp samt värden och värdekonflikter påverkar arbetet med människor i kris och utveckling. Dessa erfarenheter tycktes mig mest äkta att skaffa sig ur situationerna själva och är svåra att läsa sig till. Genom att ha varit med när beslut har fattats och försök till hjälp givits så har jag lärt mig mycket. Det är svårt att konkret säga vad och hur jag lärt mig men med några exempel på de problematiska dilemman jag upplevt och berörts av när jag praktiserat på N.G vill jag visa hur jag utvecklats:

Jag har tänkt mycket på att några klagar över att man kan stänga av vissa stökiga gäster. Här blir det en konflikt mellan N.G:s vision, alla får vara med, och med det faktum att bråk och stök förstör för de andra gästerna som kan behöva en lugn stund i ett annat häktiskt liv. Ännu en aspekt är att dessa stökiga personer ofta yttra kränkningar mot både personal och andra gäster, ibland även hot. Detta är enligt lag inte tillåtet. Ofta löses det hela på ett, enligt mig, smidigt sätt så att alla ska må så bra som möjligt.

Många gäster har svårt för myndighetspersoner och förtroenden. De kan uppfatta personalen som ett hot eller ett motstånd och vissa har svårt för kollektiva hjälporgan. Detta är mycket förståeligt utifrån den situation de lever i. Detta pratade också Marie-Louise Rönnerblad på Quinnoqulan om när jag var på studiebesök där, att kvinnor är särskilt präglade av den skeva maktbalans som varit mellan dem och myndigheter och livet på gatan. På Quinnoqulan har de löst detta genom att endast före detta missbrukare får arbeta med dessa kvinnor.

Att förstå varför någon fortsätter att vara hemlösa år efter år, chans efter chans kan för många vara helt utom fattning. Jag har uppfattat problematiken på följande vis. De som hamnar i situationen och umgänget hemlösa blir en del av en hemlöshetskultur. Där är regler och normer inte riktigt som i "normalsamhället". När då en hemlös skall anpassa sig till bostad och vanligt liv måste de lämna sin kultur för att försöka anpassa sig till en normalkultur. Det godtas inte av de gamla vännerna och personen blir ensam. Ensamheten anses ofta värre än hemlösheten för den här gruppen. Till detta drog jag en parallell, i likhet med tjejerna som är offer för hedersvåld så stannar det trots den "osunda miljön" kvar i miljön, för den är trots allt det enda de har. Hela sin identitet och umgängeskrets kanske står och faller med kulturen.  

En annan förklaring är antagligen att samhället är uppbyggt på ett visst sätt, men alla människor är olika. Alla människor kan omöjligen passa in i alla situationer och kanske de hemlösa helt enkelt inte vill passa sig in i ett samhälle där de inte trivs. Hur ska man göra då utifrån varje persons självbestämmanderätt kontra människovärde och rättvisa? Är det inte så att alla borde ha en bostad och alla borde själva få välja hur sitt liv byggs upp så länge man inte skadar någon annan?

Människorna som kommer till N.G är oftast inte i någon direkt kris. Det är snarare en kronisk kris som ofta leder till likgiltighet inför framtiden. De orkar inte med mycket annat än nu. Det kan vara svårt att hjälpa till förändring med framtidsplanering o dyl. eftersom endast nu existerar för dem. Detta gör dem ofta till en svår målgrupp att nå.
---
Detta var utdrag ur min rapport, jag ville med detta ge en inblick i vad som funnits i mitt huvud de senaste 2½ månaderna. Jag vill försöka dela med mig av mina tankar av denna problematik som finns all around us! Jag hoppas att fler öppnar ögonen och ser sig omkring i detta samhälle, som är just HÄR, just nu!!!! VÅRT SAMHÄLLE!
  


Tack för praktiktiden!

Tack så mycket Ny Gemenskap för allt jag fått lära mig hos Er! Tack alla människor för att ni delat Era dagar med mig! Tack för blomman, boken, tårtan och alla varma ord!

Lämnade in min rapport till min handledare igår, bara några små rättelser. Jag ska lägga ut delar från rapporten här senare så den som är intresserad av mina reflektioner under praktikperioden kan läsa det.

Det snöar! Kanske det finns hopp om naturen vs växthuseffekten???



Tänk ändå... Vad vi människor hittar på!!!

Tänk vad vi människor påverkar vår jord, om vi alla skulle dö ut i samma sekund så skulle detta hända:


* Efter ett par minuter börjar herrelösa flygplan ramla ner från skyn.

* Efter tre dagar börjar många av världens 245 miljoner husdjur att dö och i London ringer Big Ben, uppdragen för hand var tredje dag, för sista gången.

* Efter sju dagar så tar hundar och förrymda zoodjur över på de laglösa gatorna.

* Efter tio dagar så dör alla kor  när ingen mjölkar dem. Världens kärnkraftverk börjar smälta ner och sprider radioaktivt avfall.

* Efter 120 dagar söker sig desperata hundar i jakt på mat ut på landsbygden och attackerar till och med elefanter.

* Efter några veckor är världen är mörk. All el slås ut sedan kraftverken utplånats av kolbrist, härdsmältor och översvämmade turbiner.

* Efter 5 år tar gräs och mossa över i städerna.

* Efter 30 år Börjar byggnader vittra sönder inifrån. Skadedjur äter sig genom väggarna och vanliga bostadshus kollapsar.

* Efter 100 år ger Skyskrapor vika och världens storstäder börjar rasa samman.

* Efter 120 år har den mänskliga uppvärmningen av planeten avtagit sedan växthusgaserna absorberats av växter och hav. I London har Themsen svämmat över. Allt är grönt, stan ser ut som när romarna kom dit för 2000 år sedan.

* Efter 200 år så kokar haven - av fisk. Torskarna mäter nu uppemot två meter, en tredubbling sedan människan försvann.

* Efter 1000 år så faller Eiffeltornet i Paris sönder efter åratal av långsam erosion. I New York finns inte längre Frihetsgudinnan kvar, bara hennes fundament i betong och granit reser sig över skogslandskapet.

* Efter miljoner år så finns inga mänskliga spår kvar på jorden. Det enda som ska bevisa vår civilisation är en bil, en tv-kamera och andra reliker som bevarats på månen.




Källa: National geographic channel


Chokladägg utan hem

Om två dagar slutar min praktik. Imorgon har jag matlagningscirkeln sista gången. Jag har köpt några chokladägg som matlagnings-gubbarna ska få av mig till kaffet som hejdå-grej. Hade jag haft pengar hade jag köpt en jättestor skål med chokladägg att ställa i öppet-husmatsalen innan jag slutar. Men det ska jag göra efter löning tillsammans med Labe!! Även hemlösa vill väl ha påskägg??? Snart är det ju alltså påsk, vill bara uppmana att tänka lite extra på dem som inte har någon att dela högtiderna med!! Ingen kan göra allt, alla kan göra något!! 
Det var allt för idag!
                                               Påskägg


Värdighet kan vara en simpel temperaturkontroll!

Idag vill jag ägna mitt inlägg till att skriva om min praktikplats, Ny Gemenskap. För er som inte vet så är Ny Gemenskap en förening som bedriver en dagöppenverksamhet och ett korttidsboende med 8 platser. Ligger mellan Hötorget och Rådmansgatan och målgruppen är... ja ALLA egentligen, men huvudklientel är hemlösa, missbrukare, personer med psykisk ohälsa, ensamma, egna.. you name it!

Jag avslutar på torsdag min 9veckors praktik och har fått fina omdömen! Tackar för det! Jag var bland annat orädd, förstår olika personers problematik, kan kontakta olika människor mm. TACKAR FÖR DET!!!!
                      Tog även på mig ett litet slutuppdrag, att fixa egenkontroll-program. Jag har ju varit egenkontrollansvarig på min förra arbetsplats och det är en liten sak men som endå SJÄLVKLART ska finnas även i en verksamhet som Ny Gemenskap. Ifall alla restauranger, butiker och offentliga platser ska ha det, visst självklart måste det finnas även där. Att kontrollera att kylar och frysar håller rätt temperatur så att maten som serveras är färsk, näringsrik och helt ohälsofarlig är VIKTIGT för gästernas hälsa!!! Bara för att de lever i en osund miljö betyder inte det att de accepterar osund mat. Under mina pass i matserveringen har jag insett att denna målgrupp är YTTERST medveten om vad de stoppar i sig. De vet att socker och salt är farligt, de väljer mörkt bröd framför ljust, vill ha bra sammansatt kost och frågar ofta om hur maten har blivit hanterat. Det har gjort mig både glad och förvånad. Men det slog mig nu, varför förvånad??? En fördom från min sida, självklart. Bara för att jag har det eller mår dåligt vill jag ju inte göra det värre med att äta saker som gör mig sjuk. Särskilt då måste man ha all ork och kraft till andra problem än någon sjukdom pga kosten.

Vill bara visa några underbara skyltar/bilder som finns på praktikplatsen! Jag tycker de säger allt och ingenting.

Kurs: Kontaktperson för hemlösa!

Jag hade den fina möjligheten att gå kursen Kontaktperson för hemlösa som gavs av RFS (Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare) i sammarbete med diverse andra aktörer. Publicerar nu lite utvalda anteckningar från kursen. 

Kontaktperson
Att vara kontaktperson är inte ett jobb det är ett uppdrag. Man ska: utvidga klientens nätverk, bryta isolering, ge bra förebild. Kontaktperson är ett bistånd, ett komplement till annat stöd/vård.

Hemlösa
Målgruppens utmaningar:
*Missbruk
*Psykisk ohälsa
*Fysisk ohälsa
*De är ofta föräldrar
*Kriminalitet
*Ekonomiska besvär
*Brottsoffer (vanligen till vålds- eller sexualbrott)
*Prostitution
*Diverse juridiska spörsmål
*Ofta litet socialt nätverk
Två saker har alla hemlösa gemensamt och det är att -De lever sitt liv i det offentliga! och -De är bostadslösa!

Det finns ofta skilda attityder emot hemlösa kvinnor och hemlösa män. Männen har en mer etablerad del i samhället, accepterad bild i vardagen. "De får skylla sig själva". Kvinnorna ses mer som offer av allmänheten. (Här tänker jag på en diskussion som vi hade i klassen om varför hemlösa och missbrukande kvinnor oftast döms hårdare än män, så hade vi uppfattat det. Vi trodde att det satt i gamla könsrollerna, flickor ska va fina, ta hand om hemmet osv... medans boys will be boys lixom...??? Tål att tänkas på)

Dörrar är något laddat för denna målgrupp. (Intressant!!!! Man kan verkligen föreställa sig laddningen. Du är inte välkommen här, brak dörrn slår igen. Här får du ligga inatt ditt fyllo, Klick låset går igen. Alla andra har en dörr att stänga om sig, här står jag o tittar på raden av stängda dörrar....)
 Sen fick vi lära oss om skamkompassen... Vilken riktning tar skammen i dig!!!!???


Den är ingen ursäkt men den gör det lättare att förstå reaktionerna hos en person med skam.

Välkommen till min nya, seriösa blogg!

Ni gamla läsare av min blogg www.pinkycatrin.sprayblog.se har hört den meningen många gånger! Men det här ÄR min nya, seriösa blogg. I denna blogg kommer jag skriva om saker jag lär mig i skolan, anteckningar från föreläsningar, nya metoder jag lär mig på vägen to become a behandlingsassistent. Tankar, känslor, tyckeri och smak. För en bättre värld!


RSS 2.0