Kurs: Kontaktperson för hemlösa!

Jag hade den fina möjligheten att gå kursen Kontaktperson för hemlösa som gavs av RFS (Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare) i sammarbete med diverse andra aktörer. Publicerar nu lite utvalda anteckningar från kursen. 

Kontaktperson
Att vara kontaktperson är inte ett jobb det är ett uppdrag. Man ska: utvidga klientens nätverk, bryta isolering, ge bra förebild. Kontaktperson är ett bistånd, ett komplement till annat stöd/vård.

Hemlösa
Målgruppens utmaningar:
*Missbruk
*Psykisk ohälsa
*Fysisk ohälsa
*De är ofta föräldrar
*Kriminalitet
*Ekonomiska besvär
*Brottsoffer (vanligen till vålds- eller sexualbrott)
*Prostitution
*Diverse juridiska spörsmål
*Ofta litet socialt nätverk
Två saker har alla hemlösa gemensamt och det är att -De lever sitt liv i det offentliga! och -De är bostadslösa!

Det finns ofta skilda attityder emot hemlösa kvinnor och hemlösa män. Männen har en mer etablerad del i samhället, accepterad bild i vardagen. "De får skylla sig själva". Kvinnorna ses mer som offer av allmänheten. (Här tänker jag på en diskussion som vi hade i klassen om varför hemlösa och missbrukande kvinnor oftast döms hårdare än män, så hade vi uppfattat det. Vi trodde att det satt i gamla könsrollerna, flickor ska va fina, ta hand om hemmet osv... medans boys will be boys lixom...??? Tål att tänkas på)

Dörrar är något laddat för denna målgrupp. (Intressant!!!! Man kan verkligen föreställa sig laddningen. Du är inte välkommen här, brak dörrn slår igen. Här får du ligga inatt ditt fyllo, Klick låset går igen. Alla andra har en dörr att stänga om sig, här står jag o tittar på raden av stängda dörrar....)
 Sen fick vi lära oss om skamkompassen... Vilken riktning tar skammen i dig!!!!???


Den är ingen ursäkt men den gör det lättare att förstå reaktionerna hos en person med skam.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0